Er was eens. Een tripje naar de chocoladehemel!

Je zult het direct zien aan de ingrediënten, deze taart is een BOMMETJE! Regelrechte aanslag op je strakke poep. Maar hé het is ok om nu en dan eens flink te zondigen. Een hele tijd geleden schreef ik over mijn workout routine (waar ik dringend eens terug aan moet beginnen, mijn jeansbroeken zullen me dankbaar zijn 😉 ) DUS na deze zoete zonde even terugkeren op de blog en je kan de calorieën direct onder handen nemen. Een winwin-situatie als het ware! 🙂

blogfoto

Benodigdheden voor 6-8 personen:

Voor de taartbodem:

 • cacaopoeder
 • poedersuiker
 • 150 gram hazelnoten
 • 200 gram crackers (ik gebruik Mini Crackers van LU)
 • 100 ml room (eventueel)
 • 150 gram boter

Voor de vulling:

 • 250 gram donkere chocolade
 • 3 eieren
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 150 ml room
 • koffie-extract
 • olijfolie
 • zout

Er kruipt wat tijd in deze taart maar het loont zooo de moeite. Je hebt wel echt een blender nodig om de taartbodem te maken. Heb je dat niet dan kan je eventueel in de winkel een vel kruimeldeeg kopen, dit als bodem gebruiken en je taart afwerken met gekarameliseerde, fijngehakte hazelnoten. Als je geen hazelnoten lust kan je eens proberen met pecan of macademianootjes (heb ik zelf nog niet geprobeerd maar kan zeker lekker zijn!). Lets get started!

TAARTBODEM:

 1. Rooster de hazelnoten in de pan. Je zult de velletjes horen kraken door de hitte. Dit is helemaal de bedoeling want we willen zoveel mogelijk van die bittere velletjes kwijtraken.
 2. Laat de hazelnoten afkoelen in een kom en wrijf ze door je handen, zo komen alle velletjes makkelijk los (je kan ze ook tussen een handdoek wrijven maar dan is die volledig vuil en bruin..)
 3. Doe alle crackers (breek ze al een beetje) in de blender en laat ze draaien tot alles mooi fijn is.
 4. Doe hetzelfde met de hazelnoten en meng met het crackergruis in een kom.
 5. Voeg cacaopoeder toe naar jouw eigen smaak (je kan er zoveel of zo weinig als je wilt in doen dus ik kan er niet echt een hoeveelheid op plakken).
 6. Doe hetzelfde met poedersuiker.
 7. Smelt de boter in de pan en meng die beetje bij beetje door het geheel (exact hoeveel je nodig hebt hangt een beetje af van keer tot keer).
 8. Wanneer je een klompje kan in je hand knijpen en het blijft mooi samenhangen, weet je dat je mengsel goed is.
 9. Soms blijft je mengsel vrij droog (waardoor het zal verkruimelen als je het uit de vorm haalt straks). In dit geval kan je room toevoegen tot het mengsel de juiste consistentie heeft.
 10. Verwarm de oven voor op 180°.
 11. Bekleed een taartvorm (kies een vorm die je mooi vindt) met het mengsel. Druk alles heel goed aan (belangrijk!) en bak voor 10 minuten blind (dus zonder vulling maar met bakparels om de bodem lekker plat te houden) op 180°.

 

VULLING:

 1. Smelt de chocolade samen met de room (zo vermijd je dat de chocolade verbrand).
 2. Meng alles goed door elkaar en voeg 2 grote soeplepels olijfolie en twee theelepels koffie-extract toe. Olijfolie helpt tegen de uitdroging van je taart en is bovendien heerlijk bij chocolade.
 3. Neem 150 gram van de kristalsuiker en laat die rustig in een pannetje karameliseren. Gewoon afwachten en niet roeren in de pan! IMPORTANT: wees heel voorzichtig met karamel, het kan je behoorlijke brandwonden bezorgen! Geen werkje voor kinderen dus.
 4. Wanneer alle suiker opgelost is mag je de room toevoegen. Pas ook hier goed op want dit kan nogal heftig koken.
 5. Voeg een kleine theelepel zout toe aan de karamel en giet deze bij de chocolade.
 6. Mix in een aparte kom de eieren en de overige suiker. Voeg hierbij het chocolademengsel en mix nog eens twee minuten voor een beetje luchtigheid.
 7. Bak het geheel voor 15 minuten op 180°. Verlaag dan de oven naar 160° en laat nog 20-25 minuten bakken.
 8. Prik eens in de taart met een mes. Komt het er proper uit dan is je taart klaar, anders laat je hem best nog een paar minuutjes bakken.

Hou je nog even in en laat je taart volledig afkoelen tot je hem uit de vorm haalt (zo vermijd je dat hij verkruimelt). Snijd er een mooie punt uit en serveer met wat opgeklopte room en framboosjes. Of rooster en hak nog wat nootjes en versier daar je taart mee. Laat die afwas staan tot morgen, zet je favoriete chickflick (for the grils 😉 ) op, gooi je in de zetel en laat je meevoeren naar chocolate heaven…

 

xx Valerie