Er was eens. Homemade lasagne!

Winter is coming! Stilletjes sluipt koning winter dichterbij en is het terug tijd voor een lekkere portie comfort food. En wat geeft nu meer voldoening dan een verse, overheerlijke schaal zelfgemaakte lasagne om met je vriend(innen) 😉 van te genieten! lasagne

Benodigdheden (voor 4-6 personen):

 • een pakje lasagnebladeren
 • een zakje gruyère
 • een zakje emmental
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 1 liter melk
 • 500 gram gehakt
 • twee blikken tomatenblokjes
 • 1 rode paprika
 • 3 wortels
 • 1 grote ui
 • 2 teentjes look
 • 1 courgette
 1. Om de witte saus te maken beginnen we met een roux (dit is een gelijke hoeveelheid van boter en bloem die als sausbasis dient). Smelt de boter en voeg daar de bloem bij, roer dit stevig en laat even bakken (dat doe je om de bloemsmaak weg te nemen uit je saus).
 2. Haal je pot van het vuur en voeg beetje bij beetje de melk bij de roux totdat je een mooie gladde saus hebt.
 3. Zet dit geheel terug op het vuur en laat nog even goed doorkoken.
 4. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en voeg het zakje gruyère bij de saus.

Voila part I van missie lasagne geslaagd! Je kan de witte saus gewoon aan de kant zetten met een deksel op de pot. Er kan wel een velletje op je saus komen maar dat is helemaal niet erg, gewoon eens goed doorroeren en alles komt goed. Tijd voor part II.

 1. Snijd al je groentjes fijn (de ui, courgette, paprika en wortels) en pel en pers de look.
 2. Doe wat olijfolie in een pan en bak daar eerst de ui en de look in tot de ui glazig is.
 3. Voeg nu de rest van de groentjes erbij en laat deze stoven.
 4. Ondertussen kan je in een andere pan het gehakt bakken. Probeer te zorgen dat er zo weinig mogelijk grote stukken gehakt achterblijven dus steeds pletten met een vork is de boodschap.
 5. Wanneer je gehakt gebakken is mag je het samen met de tomatenblokjes bij de groentjes voegen.
 6. Kruid de saus met peper, zout, oregano en basilicum (of wat jij lekker vindt in tomatensaus). Als je het graag pikant hebt kan je wat cayennepeper toevoegen, of voeg wat provencaalse kruiden toe voor extra smaak.
 7. Laat dit geheel een kwartiertje tot twintig minuten pruttelen tot je een heerlijke tomatensaus hebt.

 

Nu komt het leukste deel, de lasagne ‘opbouwen’. Neem een ovenschaal en begin op de bodem met een laag witte saus. Hierop komt een laag lasagneblaadjes en dan tomatensaus (probeer je lasagneblaadjes mooi te schikken zodat je een effen opppervlak hebt voor de volgende laag). Zo ga je steeds verder met dus een laag witte saus, lasagneblaadjes, tomatensaus. Eindigen doe je best met tomatensaus. Strooi over de bovenkant een riante hoeveelheid emmental zodat je een lekker korstje krijgt. De echte cheeselovers kunnen tussen de lagen ook wat kaas strooien (neem best gruyère daarvoor want die is iets smaakvoller dan emmental).

Het enige wat je nu nog rest is de lasagne een 35-tal minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°. Na die tijd moet je wel even in je lasagne prikken om te zien of hij zeker gaar is. Voel je dat de blaadjes nog wat hard zijn, laat hem dan nog een extra 10 minuten bakken.

Et voila! Je homemade zalige lasagne is klaar. Wil je hem een klein beetje ‘opsmukken’ kan je nog wat ruccola op de lasagne in je bord leggen (is er trouwens heel lekker bij). Genoeg gewerkt nu en tijd om te genieten. Smakelijk! Xx Valerie

Advertisements