Er was eens. Oreo cheesecake.

Cheesecake… Ik had er al vaak over gehoord en gelezen, maar nog nooit zelf geproefd. Amerikanen en Engelsen zijn er blijkbaar absoluut dol op. Samen met mijn beste vriendin Marie heb ik een tijdje geleden voor het eerst cheesecake gegeten. We waren beiden onmiddellijk verkocht.

cheesecakesaucespoon

Tot voor kort heb ik me er nooit aan gewaagd om zelf cheesecake te bakken want kaas is niet bepaald mijn favoriete ingrediënt in een dessert. Maar wie niet waagt, niet wint dus heb ik het maar geprobeerd. Mijn eerste probeersel zag er uit als iets dat al een tijdje dood was… maar lekker was het wel! Jammer genoeg wilde niemand proeven van mijn hoopje taart… Na een paar experimentjes heb ik hét perfecte recept samengesteld dat nooit mislukt (er goed uitziet 😉 ) en waar je vrienden en familie mee van hun stoel kunt blazen.

Enkele tips voor je begint:

  • Spaar het lege peultje van je vanillestokje, je kan er zelf vanillesuiker mee maken.
  • Zorg dat je roomkaas op kamertemperatuur is.
  • Breek je eieren eerst in een kopje.
  • Leg een vel bakpapier onder in je springvorm, zodat de onderkant zeker niet kleeft.
  • Probeer de oven niet open te doen tot de cheesecake helemaal klaar is, zo blijft de temperatuur in je oven constant.
  • Haal de taart niet uit de vorm voor ze helemaal afgekoeld is.

Benodigdheden:

  • 400 gram roomkaas
  • 225 gram witte chocolade
  • 225 ml room
  • 4 grote eieren
  • een doos oreokoekjes
  • een eetlepel boter
  • boter (om je springvorm in te boteren)
  • 1 vanillestokje
  • 1 limoen
  1. Verwarm de oven voor op 150°.
  2. Boter de randen van je springvorm goed in, zodat er zeker niets aan de randen kleeft straks.
  3. Doe de roomkaas in een mengkom.
  4. Snijd het vanillestokje door in de lengte en schraap er zorgvuldig alle zwarte zaadjes met een mes uit. Voeg deze toe aan de roomkaas.
  5. Rasp de zeste van de limoen (pas op dat je niet te ver raspt want het witte deel net onder de zeste is erg bitter). Deze zeste zorgt voor frisheid in je cheesecake. Voeg de zeste toe aan de roomkaas.
  6. Roer de roomkaas eens goed door.
  7. Neem de oreokoekjes uit de verpakking en verkruimel ze (hoeveel je er nodig hebt hangt af van de grootte van je springvorm, zorg dat je de hele bodem kunt bedekken).
  8. Smelt de eetlepel boter in een pannetje en meng hieronder de verkruimelde oreokoekjes.
  9. Doe de inhoud van je pannetje onderaan in de springvorm en druk overal goed aan. Zo krijg je een mooie taartbodem. Zet dit geheel in de koelkast.
  10. Smelt de witte chocolade au bain marie en roer de room er onder tot een mooi glad mengsel.
  11. Voeg de eieren één voor één toe aan de roomkaas en klop goed door na elk ei.
  12. Roer als laatste het chocolademengsel door de roomkaas.
  13. Haal je springvorm uit de koelkast en giet het geheel op de oreobodem. Laat dit 50 minuten tot een uur bakken.

Serveertip

Benodigdheden:

  • een doosje frambozen 
  • enkele aardbeien
  • een doosje blauwe bessen
  • een doosje jeneverbessen
  • poedersuiker
  • geroosterde amandelen
  • een pakje Cent Wafers
  1. Snijd de aardbeien in vier.
  2. Snijd de frambozen en blauwe bessen in twee.
  3. Met een vorkje kan je makkelijk de jeneverbessen van het steeltje verwijderen.
  4. Doe al het fruit in een potje en strooi er wat poedersuiker over. Roer dit goed door elkaar en zet een tijdje in de koelkast. Er zal onder in je potje een heerlijke rode saus vormen.
  5. Doe de geroosterde amandelen en Cent Wafers in de blender en blend tot het geheel goed gemengd is. Dit zorgt voor een krokante toets bij de zachte cheesecake.
  6. Snijd een mooie punt van de cheesecake en leg op een bord.
  7. Schep aan de ene kant van je punt enkele van de rode vruchen.
  8. Over je cheesecake mag je een royale hoeveelheid van de rode saus gieten (dit zorgt voor een lekkere zure toets bij de zoete cheesecake).
  9. Strooi aan de andere kant van je punt een beetje van de crumble.

Na het lange wachten kan je eindelijk proeven van je overheerlijke creatie. Geniet ervan! xx Valerie

Advertisements