Er was eens. Een pitaspit

Pita, nachtelijke snack of volledige maaltijd, iedereen kent het. Maar hoe goed kennen we pita nu echt? Want pita is meer dan het vettige hapje in de Overpoort, voor velen is het traditie. Zelf ben ik geen pita-expert dus trok ik naar Pita Esra. Chefkok Metis Mola vertelde mij alles wat er over pita te vertellen valt.

Pita

Bron: NguyenDai

Pita zelf is eigenlijk enkel het broodje, kebab is het vlees en döner kebab is draaiend vlees. Tot veertig kilo vlees wordt op een verticale spit gezet als een omgekeerde piramide. De vorm zorgt ervoor dat het vlees tijdens het grillen niet van het spit smelt. Er bestaan verschillende soorten kebab. Zo zijn er Turkse culturen die hun spit horizontaal zetten in plaats van verticaal. De smaak is volgens Metis niet te vergelijken: “Ik kan het moeilijk beschrijven. Het is een beetje zoals tiramisu en chocolademousse: twee desserts gebaseerd op chocolade, maar compleet verschillend.”

Varkensvlees en alcohol verkopen wordt door de Koran verboden, dus daar doet Metis als moslim niet aan mee. Want pita is traditie, ook al lijkt de traditionele Turkse pita niet meer op de pita die je bij ons vindt. In Turkije zal je bijvoorbeeld geen elektrische messen en roosters vinden: “Alles gebeurt handmatig, elektrische apparaten zouden de mensen afschrikken”. Met een traditioneel mes gaat het trager, het vlees is dikker en minder regelmatig en je verbrandt je handen aan het rooster. Erg hygiënisch kan je het ook niet noemen.

Döner kebab

Hier wordt nog een mes gebruikt.
Bron: Stock.xchnf

Tegenwoordig wordt het vlees aangekocht, maar vroeger werd het nog zelf bereid. Volgens Metis tien keer lekkerder, maar te duur. Hij zou zes of zeven euro per broodje moeten vragen en dat heeft niemand er nog voor over: “Met een kwak saus smaakt dat toch allemaal hetzelfde.” Nu koopt Metis het vlees bij een grootschalig slachthuis in Duitsland. Hij bezocht daarvoor drie fabrieken in België, Nederland en Duitsland. Twee konden Metis niet bekoren omdat ze niet halal waren. Het vlees bestaat nu uit 100% kalfsvlees en volgens Metis kan daar niet meer mee gesjoemeld worden dankzij de recentste wetgeving.

Pita goes light

Goed nieuws voor de lijnende girlies (en boyzies off course) want de light kebab zit eraan te komen! Gezonder vlees, bruin brood en meer groentjes, wel een beetje duurder.

Pita Esra: Sint-Joriskaai 17, Gent – 09/02.42.511

Advertisements