Er was eens. Delicious quiche!

Heb je eens niet zoveel tijd om echt te koken? Dan zijn deze quiches perfect! Je stelt ze samen, zet ze in de oven en HUP je hoeft er niet meer naar om te kijken. Een half uurtje later kan je je vrienden/gezin een lekker topgerechtje voorschotelen ;).

IMG_1822

Een quiche moet je normaal eerst blind bakken, dat voorkomt dat de bodem helemaal zacht en vochtig wordt. Dit neemt natuurlijk wel wat tijd in beslag en als je grote honger hebt is dat een minpuntje. Ik heb gemerkt dat als je zorgt dat je ingrediënten goed droog zijn, blind bakken niet écht hoeft. Zorg gewoon dat je de prei goed afdroogt en de tomaat droogdept tussen een keukenpapier. Let er ook op dat alles goed koud in je quiche gaat. Door de warmte van bijvoorbeeld net gebakken spekblokjes zou je bladerdeeg al voor het in de oven komt smelten en is de kans op een zompige bodem veel groter. Laat je bladerdeeg best zo lang mogelijk in de frigo liggen, dan is het stevig en gaat het niet snel scheuren als je het in de vorm aandrukt. Aan de slag!

Benodigdheden:

  • bladerdeeg 
  • 2 grote tomaten
  • 1 preistengel
  • 400 gram spekblokjes
  • verse basilicum
  • verse bieslook
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje look
  • 3 eigelen
  • 250 gram room
  • 100 gram geraspte Gruyièrekaas
  • een taartvorm
  1. Verwarm je oven voor op 180°.
  2. Bak de spekblokjes krokant en giet het overtollige vet af. Laat deze op een frisse plaats afkoelen.
  3. Snijd de prei in ringen en de tomaat (laat een halve tomaat over) in sneetjes. Was de prei grondig (zand is niet zo lekker 😉 ) en droog ze goed af in een keukenhanddoek.
  4. Scheid de eigelen van het eiwit en doe deze in een kommetje.
  5. Snijd de overige tomaat in blokjes.
  6. Snijd de sjalotjes en de look fijn en hak de kruiden.
  7. Giet de room bij de eigelen en voeg hier de sjalotjes, look en kruiden bij.
  8. Meng het geheel grondig en kruid naar eigen smaak met peper en zout.
  9. Leg het bladerdeeg in je taartvorm, laat het bakpapier er aan. Probeer voorzichtig je bladerdeeg goed tot in de rand van je taartbodem te drukken.
  10. Prik met een vork veel kleine gaatjes in de bodem van het bladerdeeg (dit voorkomt dat je bladerdeeg gaat rijzen in de oven).
  11. Neem je vorm en begin met een laagje spekjes, vervolgens een laagje prei en dan tomaatjes tot je vorm helemaal vol is.
  12. Giet hier het eimengsel over en strooi de kaas over het geheel.
  13. Zet de quiche voor een 25-30tal minuten in een oven van 180°, of tot hij helemaal stevig is. De bovenkant wordt een beetje bruin maar dat is helemaal niet erg.

IMG_1829

De tweede quiche is er eentje met broccoli. Toen ik klein was trok ik mijn neus op voor groentjes. Gelukkig is mijn liefde voor groentjes mee met mij gegroeid. Nu ben ik helemaal gek op broccoli!

Benodigdheden:

  • bladerdeeg
  • 3 eigelen
  • 250 gram room
  • 100 gram Gruyièrekaas
  • 1 broccoli
  • 1 grote ui
  • 500 gram gehakt
  • taartvorm
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snijd de ui fijn.
  3. Bak het gehakt en de ui en kruid het geheel met peper en zout.
  4. Verdeel de broccoli in roosjes.
  5. Stoom of kook de broccoli voor een 5-tal minuten. Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn want hij gaat nog een half uur in de oven.
  6. Laat het gehakt en de broccoli op een frisse plaats afkoelen.
  7. Scheid de eigelen van het eiwit en doe deze samen met de room in een kommetje. Kruid dit met peper, zout, lookpoeder, oregano (en of andere gedroogde of verse kruiden die jij lekker vind).
  8. Leg het bladerdeeg in je taartvorm, laat het bakpapier er aan. Probeer voorzichtig je bladerdeeg goed tot in de rand van je taartbodem te drukken.
  9. Prik met een vork veel kleine gaatjes in de bodem van het bladerdeeg (dit voorkomt dat je bladerdeeg gaat rijzen in de oven).
  10. Doe de broccoli en het gehakt in een kom en meng dit geheel. Vul hier je vorm mee op.
  11. Giet het eimengsel in de vorm en werk af met de kaas.
  12. Zet de quiche voor een 25-30tal minuten in de oven van 180°, of tot hij helemaal stevig is.

IMG_1826

De basis voor quiche is dus bladerdeeg en een mengsel van eieren en room. Als je zelf aan de slag gaat kan je creatief zijn met de andere ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens een quiche met zalm en bloemkool of dé klassieker met prei en spekjes (alhoewel nieuwe smaken ontdekken natuurlijk veel leuker is 😉 ). Ik wens jullie alvast veel experimenteerplezier! Smakelijk! 🙂

xx Valerie

Advertisements