Er waren eens. Sweets for my sweet!

Het is bijna zover: Valentijn! Dé perfecte dag om die ene speciale persoon extra in de bloemetjes te zetten ;). Daarom maak ik vandaag donkerrode ‘liefdescupcakes’ ter ere van de meest commerciële maar oh zo leuke feestdag van het jaar!

IMG_1814

Deze heerlijke Red Velvet cupcakes zijn eigenlijk gewoon chocoladecupcakes. Het enige verschil is dat je hier in je beslag rode voedselkleurstof toevoegt waardoor je cupcakes een mooie donkerrode kleur (van de liefde 😉 ) krijgen. De klassieke topping van Red Velvet’s is een botercréme. Deze bestaat deels uit boter, deels uit poedersuiker maar die vind ik nogal zwaar. Voor mijn cakejes heb ik zelf een topping gemaakt met slagroom en mascarpone, even lekker en een minder grote caloriebom! Mijn receptje maakt tien tot twaalf cupcakes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Enkele tips voor je begint:

  • Zorg dat je boter en eieren op kamertemperatuur zijn. 
  • Gebruik zeker FIJNE kristalsuiker, deze lost veel makkelijker op in het beslag.
  • Gebruik enkel een bakblik voor cupcakes en geen gewone papieren vormpjes want de rode kleurstof dringt heel snel in het papier.
  • Gebruik kleurstof van een goede kwaliteit (ik gebruik Wiltons), anders worden je cupcakes eerder roze dan rood.
  • Boter je vorm in. Zo komen je cupcakes makkelijker los uit je vorm.
  • Vul je vormpjes maar voor 2/3, anders gaan je cupcakes over de rand lopen.
  • Laat je cupcakes volledig afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.
  • Spuit ook je topping pas op de cupcakes als ze volledig koud zijn, anders loop je het risico dat je topping smelt.

Benodigdheden:

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ZELFRIJZEND bakmeel
  • 2 grote eieren
  • 75 gram pure chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel citroensap
  • snuifje zout (zout versterkt de smaak van chocolade)
  1. Verwarm je oven voor op 170° (in een gasoven is dit stand 3).
  2. Mix de boter, de suiker en de zaadjes van het vanillestokje samen tot een luchtig geheel.
  3. Smelt de chocolade en voeg deze al kloppend toe aan het mengsel.
  4. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed door.
  5. Voeg het citroensap toe.
  6. Zeef de bloem en voeg deze samen met het snuifje zout toe.
  7. Meng goed door en voeg kleurstof toe tot je een mooi donkerrood beslag bekomt.
  8. Doe het beslag in de vormpjes en bak de cupcakes in een oven van 170° voor 20-25 minuten.

Om je cupcakes extra lekker te maken kan je een ‘surprise center’ of verrassing in het midden toevoegen. Mijn cupcakes zijn gevuld met aardbeienconfituur. Het is heel simpel:

  • Je snijd met een scherp mesje een kegeltje uit de bovenkant van je (afgekoelde) cupcake.
  • Haal een klein beetje van het binnenste weg. Wees voorzichtig zodat je niet door de bodem van je cupcake prikt.
  • Doe een lepel aardbeienconfituur in je cupcake en zet het kegeltje er terug in. Zo ziet je cupcake er intact uit, maar zit er een extraatje in het midden.

Benodigdheden voor de topping:

  • 250 gram mascarpone
  • 125 ml room
  • 50 ml amandelmelk (of als je dat niet hebt kan je Amaretto gebruiken)
  • 75 gram poedersuiker
  • (citroen of limoen)
  • spuitzak
  1. Doe alles samen in een kom en meng goed door met een mixer. Voeg vervolgens naar eigen smaak citroen of limoen toe voor extra frisheid om te contrasteren met de zoete chocolade. 
  2. Doe het geheel in een spuitzak en spuit mooie torentjes topping op je cupcakes.
  3. Als je geen spuitzak hebt, kan je ook een beetje topping mooi over de bovenkant van je cakejes smeren.

Nu rest je enkel nog je cupcakes te versieren! Ik heb roze suikerkristallen gebruikt, maar smaken verschillen dus laat je verbeelding maar de vrije loop gaan. Voor de inspiratielozen onder ons: je kan één cupcakje verkruimelen en de rode kruimels over je topping strooien voor een mooi effect. Deze Red Velvets zijn niet alleen mooi trouwens, ze zijn echt supersuperlekker! Happy Valentine’s day :)!

xx Valerie

Advertisements