Er was eens. Gezond op kot!

Koken op kot, I love it! Het jaar is nog maar net begonnen en ik ben mijn goede voornemens nog niet vergeten ;). Vandaag eten we dus gezond!

IMG_1726

Benodigdheden:

 • 1 broccoli
 • 15-20 kerstomaatjes
 • 1 avocado
 • pikant pepertje
 • 2 sjalotjes
 • bundeltje bieslook
 • 350 gr. volkoren rijst
 • 25-30 scampi’s (of 20-25 als je grote scampi’s hebt)
 • sojasaus
 • olijfolie
 1. Verwarm een kom met (voldoende!) water om de rijst in te koken. Doe dit eerst want volkorenrijst moet lang opstaan, ongeveer een half uur (soms zelf iets langer). Vergeet niet af en toe eens te roeren en te kijken of er nog genoeg kookwater in je pot is. Je kan best ook (na een half uurtje) af en toe eens proeven of je rijst al gaar is, want ik kan niet exact zeggen hoe lang het duurt.
 2. Verdeel de broccoli in roosjes. Als je een ijzeren vergiet hebt kan je de broccoli boven de rijst stomen (zet het vergiet met broccoliroosjes bovenop je pot met kokende rijst en zet een deksel in het vergiet, zo heb je maar één kom nodig). Anders blancheer je de broccoli een zeven à tiental minuten in kokend water (tot ze zacht zijn).
 3. Snijd de sjalotjes heel fijn, doe hetzelfde met het pepertje en de bieslook (deze mogen nog wat fijner).
 4. Meng in een potje de sjalotjes, bieslook en het pepertje met een rijkelijke hoeveelheid olijfolie en breng op smaak met sojasaus. Als je wil kan je nog wat extra kruiden toevoegen. Ik heb nog paprikapoeder en Italiaanse kruidenmix gebruikt maar als je zelf wilt experimenteren is dat zeker geen probleem!                       IMG_1718
 5. Verwijder de schalen van de scampi’s en vergeet het darmkanaaltje er niet uit te halen.
 6. Zet een pan op middelhoog vuur (zorg dat ze groot genoeg is, je hele gerecht komt er in). Giet het mengsel van sjalotjes, olie en kruiden in de pan.
 7. Snijd de tomaatjes in vier.
 8. Wanneer de sjalotjes glazig worden, voeg de tomaatjes en de broccoli toe. Roer dit even goed door (en denk er aan om je gerecht bij te kruiden terwijl je bezig bent, je kan dit geheel naar eigen smaak doen).
 9. Zet je pan op een laag vuur en voeg de rijst toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat nog even op het vuur staan (zo kan de smaak in de rijst dringen).
 10. Zet een pannetje op een hoog vuur en kruid de scampi’s. Terwijl je wacht tot je pan warm is, snijd de avocado doormidden en verdeel hem in kleine blokjes (hoe rijper je avocado, hoe moeilijker dit wordt want avocado is heel zacht).
 11. Bak de scampi’s (niet te lang, anders worden ze rubberachtig).
 12. Voeg de avocadoblokjes toe aan de pan (de pan met de rijst en groenten dus) en roer nog eens alles goed door.
 13. Neem de pan weg van het vuur en voeg dan pas de scampi’s toe (zodat ze zeker niet verder garen).

 

IMG_1721

 

 

De avocado kan je makkelijk weglaten, ik vind het een leuk extraatje maar ik weet dat niet iedereen dat lekker vindt. Ook kan je de rijst vervangen door een andere soort pasta en de scampi’s door kip als je dat wilt. Als je graag wat meer saus hebt (en het mag iets ‘ongezonder’ zijn) dan kan je nog room toevoegen aan je gerecht. Vergeet niet dat room de smaak van zout neutraliseert dus als je room toevoegt proef dan even of het nodig is om bij te kruiden of niet. Tot zover mijn gezond éénpansgerechtje, laat het je smaken ;).

xx Valerie

Advertisements