Er was eens. Epische chocoladetaart.

De Sint is al even terug naar Spanje.Toch ligt onze berging nog steeds vol chocolademannetjes…(waarvoor dank mammie en pappie 😉 ). Hoog tijd om daar iets mee te doen! Eerder deze week vroeg iemand mij om een receptje voor chocoladetaart, perfecte timing! Deze zondag wordt dus chocoladetaartbakdag!

IMG_1477

Zoek voor je begint een goed plaatsje om je taart te verstoppen anders is dit juweeltje in no time verdwenen! Als ik thuis deze taart maak, gaat ze welgeteld een uurtje mee. Mijn ouders en broer zijn er dol op en de jouwe zullen dat ongetwijfeld ook zijn! In de taart zit geen bloem, zo is ze wat lichter. Ideaal voor als je stiekem een extra stukje wilt nemen ;). Er zijn echter enkele dingen die je nodig hebt om deze taart te maken: een springvorm (een soort taartvorm die je kan openklikken) en een goede mixer of keukenrobot.

Zoals altijd, enkele tips voor je begint:

 • De pot waar je eiwit in opklopt kan je best eerst ontvetten met een doekje en wat citroensap. Doe hetzelfde met de kloppers van je mixer. Als je pot volledig vetvrij is, zal je eiwit makkelijker heel stevig worden.
 • Eens je suiker bij je eigeel hebt gevoegd, moet je dit direct opkloppen. Suiker verbrandt namelijk eigeel.
 • Leg een bakpapier in de bodem van je springvorm, zo komt je taart straks zeker snel los. Dit kan je makkelijk doen. Je opent je springvorm en legt een vierkant stuk bakpapier op de onderkant. Nu kan je de vorm er gewoon terug overzetten en dichtklikken, zo zit je bakpapier goed vast.
 • Laat je taart volledig afkoelen vooraleer je ze uit de springvorm haalt.
 • Probeer je oven niet te openen zolang de taart aan het bakken is.

IMG_1467

Benodigdheden:

 • 140 gram poedersuiker
 • 140 gram echte boter
 • 140 gram pure chocolade
 • 5 eieren
 • een snuifje zout
 1. Verwarm de oven op 180°.
 2. Boter de randen van de springvorm in en leg een bakpapier op de onderkant.
 3. Scheidt het eiwit van het eigeel (het eiWIT moet in de ontvette kom).
 4. Voeg de helft van de poedersuiker toe aan het eigeel en klop dit zeer goed op (tot het bijna wit ziet).
 5. Smelt de boter en chocolade in een pannetje op een heel laag vuurtje. Voeg hier voorzichtig een snuifje zout aan toe. Zout versterkt de smaak van je chocolade.
 6. Klop je eiwit heel stevig terwijl je beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toevoegt. De truc met de pot boven je hoofd moet hier dus zeker lukken, anders is je eiwit niet stevig genoeg. Je kan dit doen terwijl je boter en chocolade rustig aan het smelten zijn.
 7. Voeg de gesmolten boter en chocolade toe aan het opgeklopte eiGEEL en meng dit met een spatel.
 8. Voeg dit mengsel toe aan het opgeklopte eiWIT en meng dit voorzichtig onder elkaar. Wees niet té enthousiast met het mengen, want zo sla je de lucht uit het mengsel.
 9. Neem de springvorm en vul deze met 3/4 van je chocolademengsel (de rest heb je straks nodig). Het overgebleven deel laat je opstijven in de koelkast.
 10. Bak de taart voor 22 minuten op 180°.
 11. Laat de taart volledig afkoelen.
 12. Klik je springvorm open en haal de rand weg.
 13. Leg een bord op de bovenkant van de taart en draai deze om (de bovenkant wordt dus de onderkant). Nu kan je ook de basis van de springvorm makkelijk van je taart afhalen en heb je een mooie ronde taart.
 14. Haal de rest van je mengsel uit de koelkast en strijk dit met een spatel op de bovenkant van je taart. Om het geheel af te werken kan je de bovenkant nog met cacaopoeder bestrooien.

IMG_1473

Nu is het tijd om te genieten van je harde werk! Maak een lekker kopje koffie, trek je losse broek aan, nodig wat vrienden uit en vergrijp je samen aan een groot stuk van je zelfgemaakte ‘epische’ chocoladetaart. Enjoy!

Ps: Ken je dat gevoel dat je al meer ‘deeg’ gesnoept hebt en geen taart meer gaat overhouden? Geen nood, want dit ‘deeg’ dient uitstekend voor chocolademousse. Dus wanneer iemand je betrapt als je van je vingers eet, heb je een prima excuus ;-).

xx Valerie

Advertisements