Er was eens. Het one bite wondercupcakeje

Het is hondenweer vandaag, binnen blijven is dus de boodschap. Vandaag is bakdag, want ik heb de namiddag vrij! Mijn ouders zijn niet thuis dus ik hoef me geen zorgen te maken over de keuken die helemaal onder het cupcakebeslag en de chocolade komt te zitten.

IMG_1362

Desserts zijn niet mijn sterkste kant. Nu en dan vliegen een paar van mijn misbakseltjes in de vuilnisbak…Maar ik hou de moed erin! Cupcakes vind ik absoluut HEERLIJK! Het enige probleem is dat ze meestal vrij groot en zwaar zijn waardoor ik ze nooit helemaal opkrijg. One bite wondertjes zijn de perfecte oplossing. Een superlekker en smeuïg ieniemienie cupcakeje voor de kleine genieter… De Sint is vorige week langsgekomen dus heb ik een aanzienlijke voorraad chocolade. Het worden dus chocolate explosion cupcakes! Bovendien zijn ze makkelijk te maken. Je hebt enkel kleine papieren cupcakevormpjes nodig (die vind je bijvoorbeeld bij Dille en Kamille). Een bakblik is niet nodig omdat de cakejes zo klein zijn.

Voor je begint al enkele tips waardoor je cakejes absolute toppertjes worden:

 • Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zeker je boter (zo kan je die makkelijker mixen).
 • Mix tussendoor alles heel goed, beter te lang dan te kort. Zo krijg je een lekker luchtig cakeje dat mooi omhoog komt.
 • Vanillestokjes zijn vrij duur. Maar het peultje kan je nog gebruiken om vanillesuiker te maken. Gooi het niet weg maar stop het in een potje kristalsuiker en zet het zo terug in de kast. Op die manier maak je zelf lekkere vanillesuiker.
 • Breek je eieren eerst in een kopje en niet rechtstreeks in je beslag. Zo is je beslag niet helemaal verpest, als er eens een slecht eitje in het pak is geslopen.
 • Zeef de bloem, zodat je geen klonters hebt.
 • Hou 100 gram van je deeg over, dit heb je straks nog nodig voor je topping.

Benodigdheden 

IMG_1350

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 grote eieren
 • 2 eetlepels melk
 • 150 gram chocolade
 • 200 gram mascarpone
 • 1 vanillestokje
 • een scheutje Baileys
 1. Verwarm de oven voor op 170° en zet de papieren vormpjes op de bakplaat. Met dit recept kan je er ongeveer een 35-tal maken.
 2. Neem een grote mengkom en doe er de boter en een deel van de suiker bij. Mix het geheel goed, terwijl je beetje bij beetje de rest van de suiker toevoegt. Door het vele mixen krijg je een lekker luchtig beslag.
 3. Snij je vanillestokje in de lengte door en schraap er met een mes de zwarte zaadjes uit. Voeg de zaadjes bij de boter en de suiker.
 4. Voeg de eieren een voor een toe en mix het geheel opnieuw erg goed.
 5. Blijf mixen en voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe en uiteindelijk ook de melk.
 6. Smelt de chocolade au bain marie en voeg er 150 gram mascarpone bij. Het beslag wordt dik en stroperig, maar dit hoort zo.
 7. Neem twee derde van je chocolademengsel en voeg het bij je beslag. Mix het nog een laatste keer goed door.
 8. Het makkelijkste is om nu je beslag in een spuitzak te doen en zo je vormpjes te vullen, maar als je dat niet hebt werken 2 theelepeltjes ook perfect. Vergeet vooral niet om 100 gram van je beslag aan de kant te houden!
 9. De cupcakes mogen nu in de oven voor 12 minuten. Let op dat je ze niet te lang laat staan, zodat ze niet uitdrogen.
 10. Neem de rest van je beslag en je chocolademengsel. Klop dit samen op met de overige 50 gram mascarpone en een goeie scheut Baileys. Zet het in de frigo tot je cakejes volledig afgekoeld zijn.
 11. Doe je topping in een spuitzak (of een diepvrieszakje als je geen spuitzakken hebt) en spuit mooie toefjes op de bovenkant van je cakejes.

IMG_1357

Nu de versieringen nog! Die zijn te koop in vrij veel supermarkten, maar als je er echt voor wil gaan, kan je een bezoekje brengen aan een hobbywinkel (zoals de Aveve of Pipoos).

xx Valerie