Er was eens. Een heerlijk stukje kip

Koning winter staat voor de deur.Het begint kouder te worden, de zon laat zich nog maar zelden zien en overal worden de sjaals, dikke jassen en mutsen bovengehaald. Hét perfecte moment om gezellig samen te koken en die vervelende winterblues het nakijken te geven! 
Vandaag was één van die dagen… je hebt nergens zin in, zit niet lekker in je vel, alles is te warm, te koud, te schuin, te dik of te dun. Hoog tijd voor een heerlijke portie comfort food dus. Ik heb 15 euro in mijn portemonnee: perfect voor een heerlijk bord vol troost voor mij en twee vriendinnen.

DSC03646

Om het lekker makkelijk te maken, geef ik het recept voor vier personen . Zo kan je het ook makkelijk voor twee maken als je je liefje of gewoon een vriend of vriendin wil imponeren. Het lijkt een hele opgave als je deze waslijst aan stappen ziet maar geloof me, of je nu ervaren bent of net de wondere wereld van de keuken begint te ontdekken, op een dik halfuurtje tover je met dit recept een heerlijke maaltijd op tafel.

Benodigdheden voor vier personen:

  •  ongeveer 500 gram kippenhaasjes (een kippenhaasje is dat kleine stukje onder aan een kipfilet, je kan ze in pakjes kopen in de Delhaize) of kipfilets.
  • 1 pakje spek in sneetjes (gerookt of gezouten, maakt niet uit)
  • 10 aardappelen (van middelmatige grootte)
  • boter
  • melk
  • peper, zout en muskaatnoot
  • een zakje ruccola
  • een bussel pijpajuintjes
  •  olijfolie
  • een klein potje wildfond (te koop in de Delhaize voor ongeveer anderhalve euro)
  • 1 sjalotje
  • 2 lepels room of mascarpone
1. Vul een kookpot tot ongeveer 3/4 met water en voeg wat zout en een klein klontje boter toe. Schil je aardappelen en verdeel ze in zes. Leg je aardappelen in het water en zet de pot op het vuur op de hoogste stand.
2. Kook je aardappelen voor tien minuten tot een kwartier (of tot je ze makkelijk met een vork kan doorprikken).
3. Doe in een kommetje twee grote soeplepels boter en vier soeplepels melk (je kan meer of minder nemen, afhankelijk van hoe stevig je je puree wilt). Zet even (dus een 20tal seconden) in de magnetron op de hoogste stand zodat de boter kan smelten.
4. Terwijl de aardappelen koken, hak je het witte deel van drie pijpajuintjes fijn (gooi het groene deel niet weg, want dat heb je straks nog nodig).

5. Neem een slakom (of gewoon een pot, maakt niet uit) en doe daar de fijngehakte pijpajuintjes in. Voeg een scheutje olijfolie, peper en zout toe. Hierbij voeg je het zakje ruccola en meng je het geheel goed zodat de uitjes gelijk verdeeld zijn in de sla (je kan dit best nog even terug in de frigo zetten want ruccola wordt vrij snel slap).

6. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en prak je ze met een vork of met een aardappelstamper. Giet de inhoud van het kommetje (melk en boter dus) bij de aardappelen en roer tot alles is opgenomen. Kruid dan naar je eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat.
7. Open het pakje spek en wikkel telkens twee kippenhaasjes in een sneetje. Kruid de afgewerkte pakjes lichtjes met peper (je hoeft er geen zout meer op te doen want spek is vrij zout op zichzelf).
DSC03619
8. Verhit een pan met wat olijfolie tot ze heel heet is (als je olie goed warm is wordt ze wat lopender, meer als water).

9. Bak de stukjes kip aan tot ze een mooi bruin korstje hebben. Terwijl je dit doet mag je het groen van de pijpajuintjes aan de pan toevoegen (want die geven een lekker smaakje voor de saus straks).
10. Wanneer de kip gaar is (dit duurt ongeveer een tiental minuutjes) mag je ze uit de pan halen en gewoon op een bord te rusten leggen.
11. Zet het vuur onder je lege pan op maximum en blus de pan met je potje wildfond. Laat dit geheel eventjes inkoken (inkoken is gewoon je pan een tijdje op het vuur laten staan, zodat er wat water kan verdampen en de smaak geconcentreerder wordt).
12. Terwijl de saus inkookt, heb je even de tijd om een sjalotje heel fijn te snijden.
13. Haal de stukjes groen van de pijpajuintjes die nog in de pan drijven er uit of giet de saus even door een zeef (als je dat hebt, maar een lepel werkt ook perfect).
14. Kruid de saus naar je eigen smaak met peter, zout en eventueel wat gedroogde tijm, basilicum of rozemarijn als je dat toevallig hebt.
15. Voeg het fijngesneden sjalotje bij de saus en laat verder pruttelen.
16. Om de saus af te werken: voeg een klontje boter toe en twee soeplepels mascarpone of room (een iets romigere saus past goed bij kip). Nog eens lekker laten doorpruttelen en je heerlijke saus is afgewerkt.

17. Warm je stukjes kip terug op en laat je puree nog eens goed doorwarmen op het vuur.
Als je ondertussen het koken helemaal beu bent, kan je gewoon de potten lekker op de tafel zwieren en iedereen zichzelf laten bedienen. Je kan natuurlijk ook je borden mooi dresseren, want zeg nu zelf, het oog wilt ook wat. Dus voor de artiesten onder ons geef ik nog een snelle serveertip mee.
DSC03645
1. Maak in het midden van je bord een mooi torentje puree en plet het even met je lepel (zodat je straks een vlak hebt om je stukjes kip op te leggen).

2. Neem wat saus op je lepel en teken hiermee een cirkel rond de puree.
3. Leg je stukjes kip mooi op de puree (zie foto).
4. Neem een handjevol van je sla en leg die bovenop je torentje van puree en kip.
xx Valerie
Advertisements